Leírás

Azoknak, akik az emberek közötti együttműködést önkéntes alapon, erőszak nélkül, mindkét fél beleegyezésével képzelik el.

Facebook oldal

sok egyéb tartalom a fb oldalunkon! facebook.com/szabfilo

2014.07.31. 20:50 Szabadság Filozófiája

Lépések a szabadság felé - a szabályozások megszüntetése

Mi lenne az első (pár) lépés egy szabadabb világ felé vezetű úton?

Egyes vélemények szerint az első lépés az állam teljes eltörlése. Igen, ennek van értelme, de most mégis nézzünk egy kevésbé radikális választ. (Egy választ a sok lehetségesből.)

A legkönnyebben és lényegében fájdalommentesen kivitelezhető változás a mindenféle szabályozások megszüntetése. Amire itt gondolok, az például a tanterv, az éttermek és boltok mindenféle működési szabályai, a cégeket kötő szabályok, nyilvántartások, a kötelező kamarák (orvos, gyógyszerész, ipar, stb), a fogyasztóvédelmi szabályok, a médiatörvény, az állam által létrehozott monopóliumok és kartellek. Ezek nem hoznak egy fillér pénzt sem az államnak, tehát megszüntetésükkel nem csökken az adóbevétel. Ellenben egy sor potenciális vállalkozó, aki eddig a túlszabályozás miatt nem mert vállalkozni, vagy nem tudott volna nyereséges lenni, most bátrabban belevághat. A már meglevő, éppencsak vergődő kisvállalkozások pedig fellendülhetnek.

Jelzendő, hogy az ilyen intervencionalizmus és protekcionizmus ellen már a tizenkilencedik században a leghatározottabban felléptek gondolkodók (lásd Bastiat írásait). A céhek megszüntetése a magyarországi reformkor egyik központi témája volt. Már akkor értették, hogy ezek a szabályok pont annyi embernek ártanak, mint amennyinek használnak, de eközben akadályozzák a fejlődést, ami meg mindenkinek rossz.

Levezethető mindez tisztán morális alapon is. Mint a bemutatkozóban is írtuk, egyetlen törvény van: mindenki a saját életének tulajdonosa. Márpedig ha én a saját életem tulajdonosa vagyok, akkor bármilyen szolgáltatást árulhatok, azokat bárki szabadon igénybeveheti, és ebbe harmadik személynek beleszólása nincsen. Ha nekem van autóm, azzal embereket akarok fuvarozni, és találok is olyat, aki hajlandó fizetni, akkor harmadik személynek ebbe beavatkozni nincs joga. Hiába hivatkozik taxitörvényre vagy közérdekre, legyen bár kék ruha rajta, vagy üljön designer öltönyben a parlamentben. Sem papír sem ruha sem pénz nem ad ilyen jogot. Hatalmat, azt igen! Ahogy a maffiavezérnek is megvan a hatalma, hogy elvegye a pénzed, de joga nincsen.

(Pintér Krisztián)

Szólj hozzá!

Címkék: állam szabályozás


A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsagfilozofiaja.blog.hu/api/trackback/id/tr196563277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása