Leírás

Azoknak, akik az emberek közötti együttműködést önkéntes alapon, erőszak nélkül, mindkét fél beleegyezésével képzelik el.

Facebook oldal

sok egyéb tartalom a fb oldalunkon! facebook.com/szabfilo

2014.07.31. 20:59 Szabadság Filozófiája

A legkisebb balhé elve


Van egy csomó elmélet arról, hogy milyen a jó adórendszer, vagy mit és hogyan csináljon az állam. Személy szerint én ebben nem látok sok értelmet. De van helyette egy megfigyelésem, amivel sikeresen lehet modellezni az államok valódi viselkedését.

Az elmélet lényege: a Lekisebb Balhé Elve. Igazságosság, hasznosság, morál vagy logika nem számít. Csak az számít, hogy lesz-e balhé. Az adópolitikában ez úgy néz ki, hogy az állam minél több pénzt akar elvenni, de úgy, hogy közben a legkisebb legyen a balhé. Kenyérre kivetett adóval nagyot lehet kaszálni, de akkora lesz a balhé, hogy rögtön el is lehet veszíteni a következő választást. A bankokra kivetett különadó viszont talán kevesebbet hoz, de azt csaknem nulla balhéval teszi. Ugyanakkor egy olyan országban, ahol a különadókat a választók nem fogadják el, ez a megoldás sem járható, ott valami más kell. Mindenhol igaz viszont az, hogy van olyan pénzbeszedési módszer, ami viszonylag kis balhéval jár. Ezért más a költségvetési bevétel összetétele minden országban.

A szolgáltatási oldalon ugyanez az elv. Az állam akkor szolgáltat, ha különben balhé lenne. Az nem baj, ha nem fogják el az autótolvajokat, mert valamiért abból nincs balhé. Hogy miért nincsen balhé, azt nem tudom, de mivel nincsen, így ezzel nem kell foglalkozni. Minden normális intézményben a nem működő funkciókat megpróbálják megjavítani, vagy kudarc esetén megszüntetni. A rendőrség viszont huszonöt éve nem működik, és senki nem nagyon akar csinálni semmit. Az ok természetesen az, hogy nincs balhé.

Ha legközelebb felháborodsz azon, hogy valami nem működik, vagy be kell fizetni valamilyen értelmetlen sápot, mindig jusson eszedbe a Legkisebb Balhé Elve. És persze jusson eszedbe az is, hogy mit mond el ez az elmélet a kormányzat jó szándékáról és problémamegoldó képességéről.

(Pintér Krisztián)

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsagfilozofiaja.blog.hu/api/trackback/id/tr206563309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása