Leírás

Azoknak, akik az emberek közötti együttműködést önkéntes alapon, erőszak nélkül, mindkét fél beleegyezésével képzelik el.

Facebook oldal

sok egyéb tartalom a fb oldalunkon! facebook.com/szabfilo

2018.05.01. 10:13 Pintér Krisztián

Az adócsökkentés mítosza

Az adócsökkentés olyan a választási kampányban mint a refrén a popslágerekben. Jól megjegyezhető, a többi szöveghez nem sok köze van, értelme is ritkán, de jól hangzik, sokszor ismételgetik, ezért aztán mindenki szereti. A tipikus adócsökkentési ígérethez jellemzően szorosan hozzátartozik egy magyarázkodó klauzula, amiben mindenki biztosítva van, hogy a csökkentés fedezete nem az ő jól megérdemelt jussa lesz, hanem a hatékonyság növelése, állami hivatalok áramvonalasítása, felesleges programok megszüntetése és más effélék. Ez az egész adócsökkentési mizéria az utolsó szóig aljas hazudozás, és ma azt fogjuk megnézni, hogy miért.

3 komment

Címkék: adózás állam szabályozás propaganda gazdaságtan


2018.04.23. 13:49 Pintér Krisztián

Miért nem csináljuk azt, hogy ...

Ez az esszé normálisan indul, fogunk elmélkedni problémákról és látásmódokról, de aztán belelovaljuk magunkat mindenféle légbőlkapott teóriákba, mindenkit jól összeszidunk, tehát semmiképpen nem érdemes félbehagyni. Viszont a legvégén még egy javaslattal is elő fogunk állni, mert kell a pozitivitás.

Korunk bármilyen fontos problémájáról essék szó, egészen biztosan felbukkan valami “miért nem csináljuk azt hogy” formájú javaslat. Csak egy pár gyors példa, ha valaki nem hiszi. Miért nincs napelem minden háztetőn? Miért nem használunk hidrogénes autót? Víztározót energiatárolásra? Nem lehet-e széndioxidot szénné vagy karbonáttá alakítva elásni? Űrszemetet nem lehetne-e napba dobni. Miért nem bányászunk kobaltot valahol máshol, nem polgárháborús zónákban? Akár egy aszteroidán. Miért nem építenek minden kereszteződést többszintesre? Vízhiányt nem lehetne tengervíz sótalanításával megoldani? Miért nincs olyan adatbázis, amiben benne van minden X?

Szólj hozzá!


2017.07.31. 19:39 Pintér Krisztián

Két demokrácia

A demokrácia olyan, mint az olcsó nyaralás: katalógusból választjuk retusált képek alapján, majd győzködjük magunkat, hogy összességében azért jó volt. A továbbiakban azt fogjuk áttekinteni, hogy milyen az a katalógus-demokrácia, amivel mindenkinek kötelező egyetérteni, és ezzel szemben mi a valóság. Majd kifejtjük, hogy míg az előbbi lehet egy valós társadalomszervezési modell, még ha nem is optimális, utóbbi egészen biztosan nem az, és csak idő kérdése, hogy tragédiához vezessen. Vágjunk is bele.

Szólj hozzá!

Címkék: politika demokrácia állam propaganda


2017.06.06. 00:47 Pintér Krisztián

Futurizmus a gazdaságtan szemszögéből

Ezen a blogon szokatlan módon ma a távoli jövőről fogunk elmélkedni. Az ilyen elmélkedések általában azt vizsgálják, hogy egy ma még nem létező technológia hogyan változtathatja meg az életünket. De mivel ez itt gazdaságtani, morálfilozófiai blog, technológiáról csak érintőlegesen lesz szó. Ellenben lesz szó arról, hogy mindenféle tudományos áttörés nélkül is lehetséges hatalmas fejlődés, sőt, az lenne a meglepő, ha az nem következne el. Ma tehát nem fogunk feltételezni semmit, amire ne lehetne egészen nyugodtan fogadni. Kivéve azt, hogy az emberiség összekapja magát, és elkezd ésszerűen cselekedni. Ezt valóban nem tudjuk megígérni, minden mást, ami el fog hangzani, igen.

2 komment


2016.12.20. 21:48 Schmidt Dávid 86

A segítségnyújtás

Napjaink egyik komoly problémája, hogy sokszor a legalapvetőbb fogalmainkkal is definíciós problémáink vannak és már nem tudjuk azokat elkülöníteni teljesen ellentétes fogalmaktól. Ez ellehetetlenít számos társadalmi vitát és torzítja a vitapartnerek erkölcsi megítélését.

Mi a segítségnyújtás? Segítségnyújtás történhet például akkor, amikor valaki kellemetlen, kiszolgáltatott állapotba kerül, amiből önerővel nem, vagy csak nagyon nehezen tud kitörni. Ekkor mi az időnk, fizikai erőnk, vagy egyéb erőforrásaink egy részét a másik rendelkezésére bocsáthatjuk, hogy a másik mielőbb kikerüljön a kellemetlen állapotból. A segítségnyújás önzetlen, nem várunk ellenszolgáltatást cserébe. A tevékenységet általában valamilyen környezetjobbító szándék, vagy a puszta empátia motiválja.

6 komment

Címkék: segítségnyújtás támogatások morálfilozófia


2016.11.28. 09:09 Pintér Krisztián

Ne nézz hátra, jön a medve!

putyinmedve.jpg

Előzetes a türelmetlenek kedvéért: ma nem Putyint fogjuk szapulni, hanem a baloldali médiagépezetet. De sajnos előbb ismertetni kell a helyzetet, így a cikk Putyinnal indul. Kis türelmet kérünk.

Hetek óta attól hangos az amerikai sajtó, és így aztán a világsajtó is, hogy Putyin elcsalta az amerikai választást. Ennek eszköztára kettős, egyrészt feltörte számos Demokrata politikus email fiókját, majd azt a Wikileaksnek átadta. De mostanában egy másik sztori a téma: kamu híroldalak egész hálózatát üzemelteti az orosz titkosszolgálat. A módszer az, hogy a sokszáz Moszkva által gründolt pitiáner weboldal valamelyike előtalálja a témát, amit aztán átvesznek nagyobb, ismertebb oldalak, majd végül remélhetően bekerül a tömegmédiába vagy terjedni kezd a facebookon, twitteren. Kit érdekel, kérdezhetnénk, a citrom rákgyógyító hatása is futótűzként terjed, az ilyesmin nem érdemes túl sokat rugózni. Ám, állítja a vezető média, Donald Trump megválasztása az orosz propaganda munkájának eredménye. Ez azért mégiscsak számít, nem? Putyin, korunk Nérója, fel akarja gyújtani a világot, és élvezettel nézni, ahogy porig ég. (Nem kérünk kommentárokat arról, hogy Néró semmi ilyesmit nem tett. Tudjuk. De jó sztori.)

1 komment

Címkék: média propaganda szólásszabadság


2016.11.21. 09:18 Pintér Krisztián

Úszófelszabadítást!

gyarfas_orban.jpg

Az elmúlt napokban ismét tanúi lehettünk, amint egy állami szervezet feladatkörének szinte minden aspektusában kudarcot vall, majd ezt arroganciával és hatalmaskodással tetézi. E cikkben azt fogjuk elemezni, hogy a látványos felsülések a rendszer tervezői számára egyáltalán nem problémák. A szervezet valóban kudarcot vallott, de ennek természete egészen más, mint a sajtóban megjelenő naív értelmezés, és azon messze túlmutat.

Természetesen a Magyar Úszó Szövetségről, és annak arrogáns vezetőjéről van szó. Az általános értelmezés az, hogy a Szövetség nem látja el a feladatát, mivel nem megfelelően támogatja az úszókat pénzzel és felszereléssel, szervezési problémák vannak, hivatali hatalmaskodás van, az úszók elégedetlenek, és ez előbb-utóbb az úszósport rovására fog menni. A haragos tömeg ezért a vezető lemondását követeli, és egyben a kormányt is hibáztatja, amiért egy ilyen komisszárt nevezett ki, vagy mert nem hívja vissza elég gyorsan. Az a baj ezzel az értelmezéssel, hogy a Magyar Úszó Szövetségnek soha nem voltcélja az úszósport működtetése, pláne nem az, hogy maguk az úszók elégedettek legyenek.

Szólj hozzá!

Címkék: állam


2016.10.26. 18:22 jvizkeleti

Egy rövidet a Neoklasszikus mikroökonómiáról...

Osztrák közgazdasági iskolai körökben erőteljes kritika fogalmazódik meg a neoklasszikus mikroökonómia iránt (is). Ez persze sokszor megalapozott. DE. Akarok egy rövidet írni arról, hogy mégis mik a neoklasszikus iskola előnyei és erényei. Mert nem minden rossz ám kapásból ami neoklasszikus. Sőt, a matematikai nyelv miatt képesek vagyunk rengeteg információt besűríteni, így sokkal könnyebb hosszú távon raktározni vagy igazán mélyen megérteni, alkalmazni bizonyos fogalmakat. A jó neoklasszikus mikroökonómia és a jó osztrák mikroökonómia egymást erősitik. Aki mindekettőt jól érti, az tisztábban látja mindkettőt önmagában is. A textuális osztrák megközelítés és a geometriai (vektoralgebrai) neoklasszikus vizualitás egymást kiegészítő jószágok.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaságtan


2016.08.09. 09:11 Pintér Krisztián

A libertariánus oligarchia erkölcséről

carnegie_stalin.jpg

Olvasható egy írás a PKP blogján, ami látszólag arról szól, hogy elég legyen a kapitalizmust támadó könyvekből. Eddig mélyen egyetértünk, azonban mégis szót kell kérjünk személyes megtámadtatás okán, mivel a cikk valójában egészen másról szól. A írás itt (http://hafr.blog.hu/2016/07/29) található meg.

Be kell vallani, könnyen előfordulhat, hogy rosszul értelmezünk valamit, mivel a cikk szivesen áldoz a precízségből a hatásvadászat oltárán. Munkahipotézisként az alábbi állításokat tekintjük a vita tárgyának:

  1. a szabad piacgazdaságban a tőke ott keletkezik, ahol amúgy is sok van belőle. ez milliárdos oligarchák felemelkedéséhez és nemkívánatos jövedelemkoncentrációhoz vezet.
  2. a jövedelemkoncentráció tönkreteszi az “archaikus társadalom kohézióját és identitását”.
  3. ez ellen kizárólag az állam és az erkölcs együttese képes védelmet nyújtani.
  4. különben szélsőségek megjelenése vagy akár polgárháború várható.

1 komment · 1 trackback

Címkék: politika szabadság demokrácia állam libertárius morálfilozófia


2016.07.19. 10:36 Szabadság Filozófiája

Az Állam Csak Versenyt Korlátoz

 Az állam szerepéről szóló vitákban fontos perspektívához jutunk, ha megállapítjuk, hogy bármilyen terület, ahol az állam beavatkozik, a verseny korlátozásához vezet.Ez minden területre igaz, legyen az oktatás, egészségügy, szociális ellátás, szabályozás, a rendvédelem, akár még törvény/szabály alkotás is. 

Vizsgáljuk meg, miért igaz ez az állítás, mi ennek a hatása, illetve mely területeken lehet szükséges az állami szerepvállalás, és versenykorlátozás? Első lépésben tekintsük át, mi is az a verseny korlátozás.

Egy szabadpiaci környezetben a szolgáltatók egyenlő eséllyel indulnak, a fogyasztó pedig korlátozás nélkül válogathat a szolgáltatók között, és csupán annak a szolgáltatónak kell fizetnie, akivel megállapodott. Korlátozott a verseny, ha bizonyos szolgáltató valamilyen jogosulatlan előnyt élvez a többiekkel szemben (vagy fordítva, bizonyos szolgáltatók hátráltatva vannak ).

Ha az állam korlátozza a versenyt, azt a következő módszerekkel teszi:

  • Betiltja a többi szolgáltatót, monopóliumot hoz létre (példa rá: nemzeti dohányboltok, szerencsejáték, törvényhozás, rendvédelem stb..)
  • Saját szolgáltatást indít, miközben engedi a konkurencia működését is. A saját szolgáltatását viszont az erőszakos adószedéssel fizetteti meg, a fizetés kötelező, nem önkéntes. (oktatás, egészségügy, szociális ellátás, nyugdíj takarékosság, biztonság, úthálózat stb.. )
  • Bizonyos szolgáltatóknak támogatást ad, másokat büntet. Ide tartozik bármilyen állami támogatás (vagy EU-s pénz) pályázattal történő megszerzése is.

Most vizsgáljuk meg a következő kérdést: melyek a versenykorlátozás hatásai? Mi ennek a gazdasági illetve társadalmi következménye?

  • Az innováció, vállalkozókedv csökkenése.

Ez a legerőteljesebb és legdurvább hatás. Itt arról van szó, hogy jóval kevesebbet fognak az emberek vállalkozni, ha úgy érzik, hogy nincs teljesen tiszta és szabad verseny azon a területen, amiben dolgoznának. Azaz a szolgáltatások, a termékek és áruk silányabbak és drágábbak lesznek a piacon. Ha kevesebb a vállalkozó és kevesebb a vállalkozókedv, kevesebb lesz az eredmény is.

  • Akik vállalkoznak, azok közül sem a legjobb fog nyerni, terjeszkedni.

Ennek is egyértelmű a hatása: silányabb termékek/szolgáltatások drágábban.

  • A hatékonytalan cégek jutalmazása – kallódó erőforrás.

Az igazságtalan verseny következménye, hogy sokan úgy járnak jól, hogy kevés értéket hoztak létre. Ennek a következménye, hogy valószínűleg nem végzik azt a maximális értékteremtő munkát, amit egy igazságos szabad piacon végeznének, akár egészen más tevékenységgel.

Mindezen erőteljes érvek mellett, sokan érvelnek az állam szerepének szükségessége miatt. Mivel az állam léte nem más, mint verseny korlátozás, valójában a kultúrába be vannak ágyazódva az állam versenykorlátozó mivolta melletti érvek.

1. Érv: A szolgáltatást állami beavatkozás nélkül nem tudná mindenki megfizetni. (Ezért az adófizetők pénzéből kell szolgáltatni, ingyenesen)

Ez a legerősebb érv, leginkább az egészségügy és oktatás témakörében szokták felvetni.

Ez ellen két erős ellenérvet lehet mondani: Ha tényleg lenne egy kör, akik nem tudnák ezeket a szolgáltatásokat megfizetni, akkor nem őket kellene inkább támogatni, mint az egész versenyhelyzetet felrúgni, a pazarló és hatékonytalan állami szolgáltatóval? A probléma nagy részét (hogy sokan nem tudják megfizetni), eleve a versenykorlátozás okozta. A szabad verseny jótékony hatásai után pedig a támogatásra szorulók köre jóval kisebb lenne.

2. Érv: nem jó, ha mindig az erősebbek nyernek. Ezért kell az állami beavatkozás.

Itt fontos megjegyezni, hogy azt, hogy ki nyer, a szabad piacon a fogyasztó dönti el. Az állami beavatkozás esetében pedig ebbe az állam is beleszól. Az első eset sokkal igazságosabb, mert az állam soha nem fog pártatlanul beleszólni a versenybe. Más oldalról, amikor bármilyen mértékben is beleszól, nem csinál mást, csak piacot vesz el a hatékonyabb vállalkozástól a hatékonytalanabb számára. Ez mindenki számára rossz (kivéve a hatékonytalanabb cégnek, illetve az adott cégben létező valamilyen állami érdekeltségnek).

Végül nézzünk meg egy ábrát, amit a Heritage Foundation készített. Ez az ábra az országok gazdasági szabadság indexét és a prosperitásukat hasonlítja össze. A gazdasági szabadság index nagyjából mutatja, az adott országban az állam mennyire szól bele a versenybe. Itt meg kell jegyezni, hogy az index által „free”-nek titulált országokban még jelentős az állam korlátozó hatalma.

 

 CsZs

10 komment

Címkék: állam szabályozás szabad piac