Leírás

Azoknak, akik az emberek közötti együttműködést önkéntes alapon, erőszak nélkül, mindkét fél beleegyezésével képzelik el.

Facebook oldal

sok egyéb tartalom a fb oldalunkon! facebook.com/szabfilo

2014.07.31. 21:27 Szabadság Filozófiája

A katolikus és a meleg házasság illegalitásáról

Akarsz egy olyan szellemi közösséghez tartozni, amely egy napon legalizálná a katolikus és a meleg házasságot?

Ma Magyarországon mindkettő "illegális". A katolikus szertartást ugyanúgy nem ismeri el az állam önálló házassági formának, mint ahogy azt sem, ha egy meleg párt adnának össze a meleg közösség által meghatározott formák és szertartások szerint. Érdekes? Igen.

Miért élvez az állam monopóliumot egy olyannyira privát viszony, mint a házasság meghatározásában? Mert az állam (főleg a demokratikus) már csak egy ilyen szörnyeteg, szeret az élet minden területén monopóliumot élvezni és meg is ragad minden lehetőséget, hogy bővitse azon területek listáját, ahol beleszólhat az emberek legprivátabb viszonyaiba.

Igy aztán nincs sokféle házasodási forma, holott minden lehetőség meglenne rá. Nincs olyan természeti törvény, ami megakadályozná, hogy a melegek körében legyen melegházasság, a katolikusok körében katolikus házasság (ami a válást kivételes esetektől eltekintve nem engedélyezi vagy kizárja például az egynemű párok körében köttetett házasságot és igy nem kényszeriti a katolikus papot a szentség kiszolgáltatására az egyház nézeteivel össze nem egyeztethető módon), a mohamedánok körében többnejűség, és igy tovább.

A libertárius filozófia központi gondolatát hétköznapi nyelven az erőszakmentesség és a szabad együttműködés kettősével jellemezthetjük legegyszerűbben. A libertárius szerint az az etikus magatartás, ha elkerüljük a tettleges erőszak minden formáját, illetve, ha izlésünknek megfelelően kooperálunk a társadalom bizonyos tagjaival, illetve közvetlen kapcsolatban nem kooperálunk azokkal a tagjaival, akikkel valamilyen szubjektiv oknál fogva (személyes izlésvilágunk szerint) nem szeretnénk.

Ezért a libertáriusok között bizony megférnek a katolikus "homofób" nézetek és a melegházasságot támogatók is, addig amig elfogadják az erőszakmentesség elvét. És igen, ez azt jelenti, hogy bizony lehet gúnyolódni is egymáson mindaddig, amig ez nem torkollik erőszakba.

A demokratikus politikusok azonban hallani sem akarnak erről a lehetőségről. Mármint, hogy ne legyen a házasságnak állami definiciója. Ők élvezik a feszültség gerjesztését, holott minden pillanatban csupán karnyujtásnyira vagyunk a békétől. A feszültség abból a tényből is fakad, hogyha egyféle definiciója létezik a házasságnak, akkor az definició szerint sem elégitheti ki a sokféle hitvilágú embert. Igy lehet majd jobbra és balra szavazni, lehet majd sok elkeseredett szavazót mozgósitani teljesen ostoba és szükségtelen konfliktusok mentén. A konfliktus feloldása végtelenül egyszerű lenne, de ezek az emberek nem törekszenek a feloldására. 

A jelen állapotban érzésem szerint konkrétan senkit nem elégit ki maradéktalanul a rendszer, azokon kivül persze akiknek nincs konkrét vágya a házasodás formájával kapcsolatban. De ez sok "érdekelt" félnek ideális állapot a zavarosban szavazathalászásra.

Szerző: Vizkeleti József

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsagfilozofiaja.blog.hu/api/trackback/id/tr366563421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2015.12.29. 20:50:54

" hogyha egyféle definiciója létezik a házasságnak, akkor az definició szerint sem elégitheti ki a sokféle hitvilágú embert"
Főleg hogy maga az egyféle definíció is tképp egy vallási intézmény átemelése az állítólag szekuláris állam jogrendszerébe. Így ha lehet ilyet mondani, duplán hibás konstrukció mert amellett hogy beleszól az állam az emberek magánéletébe, ezt ráadásul egyháztól ellopott módszer szerint teszi.
süti beállítások módosítása