Leírás

Azoknak, akik az emberek közötti együttműködést önkéntes alapon, erőszak nélkül, mindkét fél beleegyezésével képzelik el.

Facebook oldal

sok egyéb tartalom a fb oldalunkon! facebook.com/szabfilo

2014.08.05. 19:04 Szabadság Filozófiája

Az igazság másik oldala

 

truth-lies.jpg

 

 Az egyik leggyakoribb gondolkodási hiba, a megerősítő torzítás (confirmation bias), amikor az emberek az igazság csak azon oldalát veszik figyelembe, amely megerősíti az előfeltételezéseiket  vagy a hipotézisüket.  Ez a torzítás az elme legerősebb eszköze a kognitív disszonancia megszüntetésére, amikor az eddigi világkép és hitrendszerébe nem illő információ kellemetlen érzést okoz, az énképvédő funkciók ezt eliminálni akarják.

   Ez a megerősítő torzítás a politika mémképző, közbeszéd formáló erejének is legerősebb eszköze.  Ennek következménye, hogy rengeteg káros mém kering a köztudatban, melyekkel kapcsolatban bizonyos igazságok nem kerülnek felszínre. Ebből további károk következnek: a politika szavazatszerző versenyében az lesz a hatékony, aki ezeket a torz mémeket kielégíteni igyekszik (és/vagy a saját igényei szerint alakítja), nem pedig az aki igyekezne szakmailag vizsgálni és kommunikálni az igazságot.

   Ha megvizsgáljuk a politikusok által közvetített rigmusokat, mindig észrevehetjük mi az igazság elhallgatott oldala.

Példák:

Minimum-Wage.jpg

Minimálbér emelése

Közvélekedés:

- A minimálbért keresők fizetése növekszik, javul a szegények megélhetése.

Rejtett hatások:

- Valójában a munkáltatók egy utasítást kapnak: vagy emelik az alkalmazottaik bérét, vagy el kell küldeniük őket.

- Néhányan elvesztik a munkájukat, a munkához jutás esélye csökken. A munkanélküliség növekszik.

- Vállalkozások megszűnnek, a beruházások csökkennek.

- Összességében a gazdaság gyengül.

   A közgondolkodás szerint a minimálbér emelés jó, mert egy picit több pénzből tudnak megélni az emberek. Pedig az is lehetne, hogy ejnye mit tett ez a kormány, megint nehezebb lesz munkát találni, megint növekedni fog a munkanélküliség, ismét egy picivel nehezebb lesz vállalkozni és emiatt növekszik a szegénység.

   A helyes gondolkodás az volna, ha miden szempontot figyelembe véve mérlegelünk. 

man-taking-money-away.jpg

A külföldi multi kiviszi a profitot

Közvélekedés:

-          A cég nyereséget termel, amelyet a tulajdonosok és részvényesek profitja, ezt nem feltétlen Magyarországon fogják elkölteni.

Rejtett (kevésbé kommunikált igazság):

-          A cég árukat és szolgáltatásokat hoz létre, hatékonyabban és olcsóbban mint a versenytársai, ezért választják a termékeit a piacon

-          Mivel olcsó/hatékony terméket/szolgáltatást vásárolhatunk, ennek a nyeresége terül szét a társadalmon. Ha nagy a cég profitja – szabad piaci körülmények között – ez azt jelenti, hogy a fogyasztók nyeresége is nagyobb.

 

Vállalkozások, szektorok állami támogatása

 state_aid.jpg

Közvélekedés: 

-          Bizonyos vállalkozások állami támogatása jó, így tudnak fejlődni és nyereségesek tudnak maradni.

Rejtett igazság:

-          Opportunity cost, azaz a támogatás összege valakiktől el lett vonva (adóztatás formájában), amely bizonyos vállalkozásokat korlátoz, hátrányosan érint. Igaz ez szétterül, ezért észrevétlen, de összességében legalább ugyanolyan káros, mint amennyire hasznos a nyertes vállalkozások számára  a támogatás.

-          Nem támogatott vállalkozások kiszorulhatnak a piacról, akik egyébként hatékonyabbak, nyereségesebbek lettek volna, a támogatással pedig a hatékonytalan vállalkozások, technológiák és silányabb termékek maradhatnak a piacon.

-          Minden támogatás politikusok kezén folyik át, amely korrupcióra ad lehetőséget.

(CsZs)

https://www.facebook.com/szabfilo?ref_type=bookmark

2 komment

Címkék: igazság minimálbér állami támogatás megerősítő torzítás


A bejegyzés trackback címe:

https://szabadsagfilozofiaja.blog.hu/api/trackback/id/tr386575971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ralf 2014.08.08. 08:36:39

Teljesen egyetértek. Legfeljebb annyit fűznék hozzá, hogy itt nem feltétlenül állami megtévesztésről van szó. sok dolgot az iskolában így tanulunk. Ebben részben a posztkommunizmus ludas, merthogy a baloldali mantrákat halljuk mindenfelé, másrészt a rendzserváltás óta még midig nics legalább alapfokú gazdasági képzés (ami egyébként könnyen ugyanezekhez a tévhitekhez vezetne, de talán mégis kissé stimuláná a gondolkodást).

Ami a minimálbér hatását illeti, az a következtetés, hogy legalább a munkavállaló többet kap a munkájáért, nem logikátlan következtetés, hiszen ez az első látszat. Az "ami látható és ami nem látható" tipikus példája.

aszterixagall 2014.09.30. 16:03:37

"A külföldi multi kiviszi a profitot"

Itt azt is elmondhatjuk, hogy a multi akkor fogja itt befektetni a profitot, ha úgy látja, hogy megtérül a dolog. Ha másként látja, akkor kiviszi. Pontosan ugyanez mondható el egy tisztán magyar tulajdonú vállalatról.
süti beállítások módosítása